30-06-07

100 minuten en 16,34 km Aaaaauuuw, Merddin pijn...

Donderdag was de lange duurloop iets te lang (16,3 km). op km 13 na 1u20 was ik leeg. Toch maar op mijn tanden gebeten en uitgelopen. Aaauw dat doet zeer (geen kwetsuur, gewoon overal zeer). 
 
garmin1

12:21 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-07

supper sukkel en de fee

Straks een lange duurtraining (15 km ?) maar eerst:

 

Het vervolg op het verhaaltje van gisteren...

 

2. Super sukkelaar

 

Het manneke was groter geworden en ze hadden hem stilaan klein gekregen. (in termen van de maatschapij had hij natuurlijk enorm vooruitgang geboekt, hij ging het misschien toch nog ver schoppen). De goedheid maakte stilaan plaats voor haat en competitie.  Hij zocht toevlucht in het materiële. Eerst kwam het fysiek gedeelte met krachttraining en gevechtsport. Zo kon hij zowat iedereen overmeesteren. ‘Spijtig’ genoeg kwamen de sukkelaars hem nu niet meer fysisch pijnigen. Spijtig, want dan had hij ze eens met groot vertoon kunnen vernederen door ze één per één in de pan te hakken.

Nadat het fysiek overmacht niet echt voor totale opluchting zorgde, kwam het  intellectueel gedeelte, hij moest en zou afstudeerden met erg hoge cijfers. Ondertussen was er al wel wat bewondering, ‘die zal het ver schoppen’ weet je wel…. Maar dat was niet voldoende… De frustraties zaten diep, en daarom moest en zou hij veel geld hebben  (dat is ook ó zo belangrijk). Met hard werken en met de nodige risico’s slaagde hij er in het materieel ook aardig ver te schoppen, en op vele ‘sukkelaars’ had dit wel wat impact.

 

Hij was inmiddels getrouwd en had kinderen, een goede baan, een groot huis, een dikke wagen. Geen enkele sukkelaar die hem nog tartte. Toch was hij niet gelukkig. Wat echt belangrijk was, had - en moest nog steeds - plaatsmaken voor het onbelangrijke: macht, geld, aanzien. Het meest waardevolle bezit van het klein manneke: zijn onvoorwaardelijke goedheid was er niet meer, hij was een super ‘sukkelaar’ geworden.

 

 

3. De machtige Fee

 

Het grootse geschenk dat het manneke ooit gekregen had was (en is) zijn vrouw. Zij was als kind net zoals hem. Maar dan sterker, en zij had zich niet laten bederven. Toen zij hem voor het eerste zag was ze verkocht, maar het klein manneke was al blind. Ze paste niet voldoende in het gewenste machobeeld, ze was geen opgedut, lang en mager ding met cupmaat D. De anderen zouden er niet vanachterover gevallen zijn van met wat voor een lief hij nu afkwam. Op het ogenblik van die feiten was hij gelukkig nog niet de super sukkelaar. Het manneke was nog niet volledig dood en de liefde overwon.

De jaren vlogen voorbij, en de metamorfoze naar super sukkelaar zette zich voort. De fee kon enkel toezien en kwijnde stilletjes weg van verdriet om het verlies van haar klein manneke.  Vaak was er onenigheid, want de fee was niet competitief genoeg, ze had te weinig ambitie, zo zou ze het niet ver schoppen… dat was althans de mening van super sukkel. Het vele werk van super sukkel (geld hé) maakte dat ze stilletjes aan, beetje bij beetje verder uit elkaar groeiden. Gelukkig hield alles stand, mede door de onvoorwaardelijke liefde van zijn fee. Het ging beter, maar hij bleef super sukkel. Hij had geen zin om weer de ‘loser’ van vroeger te zijn. Dat was te moeilijk er waren geen andere kleine mannekes, en ze zouden er beide maar mee moeten leren mee leven. Overleven in deze wereld en zien dat ze tot het einde geraakten was al niet mis. Vergeet het om vrienden te hebben, die waren ofwel vriendelijk maar dom en saai, ofwel slim maar niet fundamenteel goed. Hij had de hoop in de mensen opgegeven.

 

4. Een vreemde 

 

Hij had al lang de hoop opgegeven om ooit met iemand anders dan zijn fee goed overeen te komen. Op een dag kwam hij iemand anders tegen die hem al snel niet onverschillig liet. Hij zag in die vreemde (al dan niet terecht) veel gelijkenissen met zichzelf en begon te geloven dat er misschien toch nog hoop was. Misschien zelfs vriendschap. Ze kwamen vrij goed met elkaar overeen, maar er trad voor hem een probleem op:  Hij vond de vreemde op vele vlakken echt de moeite en de vreemde dreigde, al was het maar lichtjes, vanuit super sukkel zijn gevoelens op het domein van de fee te komen. Dat was (in deze wereld zeker niet) niet toelaatbaar. Het putte hem uit en niets kon of mocht aan zijn fee raken. Daarom verzamelde hij echt alles wat hij had aan energie en kracht, en met magie bezweerde hij dat de vreemde hem zeker niet graag zou zien, zeker niet goed met hem zou overeenkomen en dit met alle mogelijke middelen. Anders zou hij misschien teveel van die vreemde gaan houden.   

Het resultaat liet niet op zich wachten, al gauw kwamen ze niet meer met elkaar overeen. Niettegenstaande het net dat was wat hij wou, zag hij er vreselijk van af. De hoop die de vreemde bracht verdween en het verlies was zwaar, vergelijkbaar met de tijd toen hij nog klein was.

De fee zou geen fee zijn had ze dit allemaal niet geweten. Hoewel het voor haar niet gemakkelijk was, steunde en troostte zij hem in deze moeilijke tijden. Dit gebaar van liefde deed hem de ogen open: super sukkel vervaagde stillaan en klein manneke ontwaakte weer. Samen konden zij weer alles opbouwen.

Het klein manneke kon het nu weer aan om met de vreemde goed overeen te komen, en wou dat ook wel graag. Het kwaad was echter geschied.

Nu is hij bewust van alles wat hiernet verteld werd. Hij denkt nog steeds aan het materiële, maar enkel als middel, niet als doel. De belangrijke dingen primeren weer. De fee heeft haar klein manneke terug.

 

Einde.

  

 

5. het slot

 

Ons kinderen zijn ‘zo onschuldig’, ‘zo naïef,’ zij zijn buitengewoon lief en en voelen met anderen mee, zij zijn erg gevoelig en en zij hebben ook wel meer dan eens last met ‘sukkelaars’.  Wel, geloof mij, zij zullen het ver schoppen…

 

De sukkelaars zullen vinden dat het verhaaltje vol schrijffouten zit en dat het niet gemakkelijk leest. Laat hen er plezier in hebben, ik weet ondertussen wel beter….

 

Als je straks één van die sukkelaar ziet, wees niet kwaad op hem, in tegendeel probeer hem te helpen, zij zijn de armen, zij missen het belangrijkste in het leven, zij hebben onze hulp nodig.

 

Als jij vroeger ook zo een klein manneke (of madammeke) was, weet dan dat je niet alleen bent. Hopelijk hebben ze jou niet klein gekregen en ben je in je hart nog steeds dat klein, lief, gevoelig wezentje.

 

Ben jij een van die sukkelaars, goed dat je tot hier gelezen hebt, en ik vergeef het je.

 

Aan de vreemde : bedankt, gewoon omdat je bestaat...

 

 

Merddin.

een klein manneke...

 

 

« L’enfer c’est les autres. » A. Camus

« A nous la lourde tache de résister et de changer ces autres. »   Merddin..

 

 

 

18:07 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de fee, vehaaltje |  Facebook |

27-06-07

Eens iets anders: een verhaaltje. Er was eens..

Vandaag eens geen loopbloje… maar eens iets totaal anders.

Ipv te gaan lopen heb ik zitten schrijven. (euh niet mijne straffe kant dus sorry vor de zinskonstructies en schrijffouten).

Het is in verschillende delen, vandaag het eerste stukje.

 

Once upan a time

1. Een was eens klein manneke…. 

 

Vroeger werd hij vaak uitgestoten omdat hij met andere dingen bezig was dan zijn leeftijdsgenoten. Hij leefde in zijn eigen magisch wereldje, afgeschermd van de andere ‘woestelingen’ daar buiten. Hij voelde zich anders, maar ook minder, minder omdat niemand met hem wou of kon spelen. Het was een wereld vol, vol met mensen, maar tegelijketijd was het erg leeg, er was niemand waarmee hij kon spreken.

 

Vele anderen waren maar figuranten, die hun eigen leven leiden, maar niet echt in zijn leven meespeelden. De enige die ageerden waren de minderbedeelden, de sukkelaars. Sukkelaars in termen van goedheid en wijsheid. Die vonden en zagen in het niet verwerend ding een leuk slachtoffer om hun ‘macht’ te uiten en hun ‘superioriteit’ te laten botvieren met verbaal en fysiek geweld.

 

Op de ‘wijze’ volwassen kon hij niet tellen, maar kan je het hen kwalijk nemen ?. Uiteindelijk zijn de volwassenen enkel de groot geworden kinderen, met dezelfde goede en slechte kanten. De meesten zijn nog steeds blijven steken bij de gedachte dat het leven is een strijd is, overleven, “ik en dan een ander”, hun ingebracht door hun slechte ervaringen of aangeleerd door hun ouders. Ouders die zo fier zijn als hun kleine de leider is, de sterkste is, de slimste is , niet een beetje fier over het feit dat hun kleine het in het leven ver zal schoppen.

Wat dan belangrijk is moet ieder voor zich opmaken. Gelukkig zijn, uiteraard. Maar hoe ben je gelukkig ?  Voor velen is dat het aanzien van anderen op alle vlakken, rijk, job, auto, schoone man / vrouw, kinderen die “het ver gaan schoppen”. Is het dat echt ?

 

Na jaren lang gekleineerd te zijn, niet begrijpend waarom iedereen (het waren er maar een paar, maar in de ogen van een slachtoffer zijn er dat vaak meer)  zonder echte reden, zo onvriendelijk was. Moest hij in zo een wereld leven tussen al die sukkelaars ?

 

De jaren verstreken en hij besloot dan ook maar mee te doen met het ‘grote levensspel’ als dát de regels waren, de wet van de sterkste, verstopt in een ‘beschaafd’ kleedje, ok so be it. Op korte tijd klom hij in termen van schoolprestaties van laatste van de klas naar iets boven het gemiddelde. Erg veel bracht dat niet op. een paar ‘figuranten’ zagen hem dan wel staan om over de leerstof te praten. Niet echt boeiend… De sukkelaars waren er nog steeds, en hun kwetsende daden ook.

Dan maar dé slimste, dé sterkste,  dé rijkste…. Wanna play the game ? let’s play …

De goedheid was er nog steeds, en iemand anders kwaad doen zat er nog steeds niet in.

 

 

volgend gedeelte:  

2. Super sukkelaar

 

 

en morgen ook een lange duurloop ;-)

21:34 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: een klein manneke, iets anders |  Facebook |

26-06-07

Beetje Bloglui vandaag, of is het blognieuwsgierig ?

Vandaag niet veel op mijn blogje: Ik was niet thuis (ik zat op anderen hun blogje). Behalve lopers zitter er hier ook veel andere toffe bloggers.

Vandaag 12 km extensief, HR mooi 165 en 11 km in 1 uur Hip Hip Hip ! Mijn spieren waren opgepompt tot en met, en het kon echt niet op. Dat opgepompt ligt volgens mij aan de Creatine (niet te verwarren met Carnitine).  Maar ondertussen ben ik wel wat moe... tot morgzzzzzzzzzzzzzzzzz

 

22:02 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bloglui |  Facebook |

25-06-07

Intensieve duurtraining met rare HR

Gisteren eens proberen te lopen op een vlak parkoer: langs de vaart. De weg tot aan de vaart diende als opwarming (2 km bergaf, hier niet te zien). Na de training van 4 km, nog een dikke 3 km bergop :$

Het was wel een rare training: de eerste dikke 2km bleef mijn hartslag erg laag, om dan inneens, zonder verstaanbare reden, naar 180 te stijgen. Hierdoor heb ik mij serieus mispakt, en ben ik maar gestopt na 4 km. Met een gemiddelde snelheid van 13,8 geduurende 4 km ben ik wel niet ontevreden. 15 km/u gedurende 10 km en 't is goed. (dat is dan ook meteen mijn doel voor eind september : 10 km in 40 minuten). Ik heb ook weer wat last van mijn rechterheup. ik denk dat ik als ik snel loop ook scheef loop. Vermoedelijk met mijn linker been meer naar voor. En nu gauw een recuperatie loopje...

 

garmin2

 

garmin1

19:25 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-06-07

Aangepast scheme (rustiger)

Vorige week was nog steeds wat teveel voor mijn huidig niveau. Vrijdag was ik doodop, en heb ik zelfs van 19u30 tot 21u geslapen ! Vrijdag dus zeker geen training. Vandaag ben ik uitgerust, maar toch voel ik dat ik beter nog een dag rust kan gebruiken. Hoewel ik liever zou gaan lopen, toch maar op mijn tanden gebeten en voortuitgang geboekt door niks te doen (suppercompensatie ding). Morgen ga ik wel weer lopen hoor !

Mijn schema heb ik wat lichter gemaakt, want (momenteel) te zwaar. Het ziet er ondertussen als volgt uit.

 

Week  2:

Dag1:      extensieve duurtraining              60 min 160 - 165

Dag2:      recuperatie loop                        30 min 150 - 155

Dag3:      intensieve duurtraining               40 min 170 - 180

Dag4:      recuperatie loop                        30 min 150 - 155

Dag5:      lange duurloop                          80 min 155 - 160

Dag6:      recuperatie loop                        30 min 150 - 155

Dag7:      Rust

 

Ik zit ook wat te denken voor een nieuw onderwerp, maar ik ben er nog niet uit.  

 

22:05 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-06-07

 

Voor de eerste keer 4 dagen op rij gelopen (ook al was het gisteren maar 4 km) en ook voor de eerste keer een lange duurloop. Het viel heel goed mee, zelfs al voelde ik van in het begin een beetje last in mijn kuiten. Het is dus 13 km geworden, en de eerste 10 waren binnen op minder dan 61 minuten. Een van deze wil ik wel eens zien wat dat geeft op asfalt en plat parkoer (langs het kanaal) want amaai, het is hier wel constant bergop, bergaf. Voor de rest blij met de 159 HR.

Dit week-end ga ik mijn schemake wel wat bijstellen, want het is wat te veel. Nu nog wat strechen (beuurk) :-(    Maar ja, het moet wel !

garmin

 

@ Jo: bedankt en graag gedaan! wel niet vergeten te lopen hé ;-)

@ Kurt:  ge moogt gerust zijn, het plezier kan ni op.

22:12 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-06-07

 

 
Gisteren heb ik niets gepost. Ik was veel te druk met mijn nieuw speelgoed aan het spelen :-)
Tof ding, en het werkt gelukkig toch ook relatief goed in het bos. Het enige nadeel is dat ik wat te lang heb zitten lopen (was te plezant met dat ding), en dat ik sommige stukken te rap gelopen heb (zeker lap 2: 300m aan 20% helling, ik was dus dood voor de rest van de training). Op het einde heb ik ook eens maximaal gespurt om eens te zien wat dat gaf. Dat bleek nadien geen goed gedacht, want sindsdien heb ik een beetje last aan mijn rechterheup. Je kan er ook de hoogte verschillen zien, en dat is bij ons toch wel de moeite (600m omhoog en omlaag).
garmin

 

Vandaag was het een mini herstelloopje van 4 km. heel rustig, hopelijk ben ik morgen weer volledig opgeladen.
 
En voor mijn partypoeper: de -6 kg in 6 weken zijn binnen, en het is al 2 weken stabiel op iets meer dan 79 Kg. Niet enkel water dus !  :P :P :P

22:00 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: garmin |  Facebook |

18-06-07

nikse

Niets speciaals vandaag. Enkel extensief duurloopje van 50' aan HR 160, en het ging wreed goe.

 

Kom G-ke kom, kom, kom...   

21:55 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-06-07

L-Carnitine / vetverbranding

 

Toch nog in het kort iets over L-carnitine. In het kort, want mijn dochter is vandaag met de fiets gevallen, met als gevolg een losse tand, een beetje duizelig en een paar uur in de spoed...

L-carnitine is een aminozuur (AminoAcid, bouwelement van proteïnen). Het komt voornamelijk voor in (rood) vlees (vandaar carni tine), maar je lichaam kan het ook zelf aanmaken. Celbiochemische studies hebben aangetoond dat carnitine een belangrijke modulator is in het verbranden van vetten, en dit door zijn rol in het transport van vrije vetzuren door de mitochondirale membraan.(mitochondria = deeltje in een cel waar door de cellen het bruikbaar energie ATP wordt aangemaakt). Zonder carnitine, geen vetverbranding. 

De redenering is snel gemaakt: meer carnitine = meer vetverbranding. Dus als we de concentratie carnitine in onze spieren kunnen verhogen, zullen we meer vet kunnen verbranden. Meer vet verbranden is niet alleen van esthetisch oogpunt interessant, maar ook voor uithoudingssporten: het spaart je glycogeen (suiker) reserves, waardoor je op het einde meer energie over hebt.

Je zou je carnitine concentratie kunnen verhogen door orale inname. Ideaal is meerdere malen per dag een dosis van +- 500 mg. Een hogere dosis haalt niks uit, want je plast het gewoon uit, en aan een prijs van + 1 eur de gram is dit dure urine :-).  je neemt het ook best niet 's avonds, want het zou slaapstoornissen kunnen geven.      

Werkt het ?  Dat is nu de vraag zie... typische redenering: het dient voor vetverbranding, zonder canitine geen vetverbranding, DUS meer carnitine meer vetverbranding ? Dat is natuurlijk erg kort door de bocht. Als je een tekort hebt, ok, maar dit is slechts mogelijks het geval voor strikte veganisten... Het is een beetje een redenering zoals, om te leven moet je eten, zonder eten ga je dood, als je dus meer eet leef je langer ?  Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat het niet kan, maar het moet wel onderzocht worden. Je vindt een aantal onderzoeken waarbij er iets zou gevonden zijn, maar ook een aantal waar er niets gevonden werd. Het wordt dan moeilijk om als leek te weten of het nu al dan niet werkt. In de magazines staat overal dat het werkt, en een paar blz later staat er reclame voor carnitine...erg objectief...   In de folder van een fabrikant van L-carnitine staat letterlijk dat je er vet van verliest.

Mijn thesis ging een aantal jaren geleden over de invloed van carnitine op de vetmassa bij jonge volwassenen. een studie dubbel blind over 5 weken met 2 maal 500 mg carnitine per dag. 20 studenten kregen carnitine, 20 kregen een placebo. hun vetgehalte werd op verschillende manieren gemeten waaronder onderwaterweging. Het verschil tussen de 2 groepen was : nada, niks, nougabollen. Vreemd hé. Aan de verschillende proefpersonen werd ook een vragenlijst meegegeven waarin zij moesten aangeven of zij de indruk hadden een betere conditie te hebben, of vet verloren te hebben. resultaat : nada... Ik ga nu niet beweren dat ik zeker ben dat het niets uithaalt. volgens mij zou het bij mensen die een tekort hebben kunnen helpen. Misschien vegetariers. Het kan ook dat het een heel klein beetje helpt, maar dat het haast niet meetbaar is. (maar wil je daar dan 2 eur per dag aan geven voor iets wat niet meetbaar is). Hoe komst het ook dat er nog zoveel carnitine verkocht wordt ? Wel voor de meeste gecommercialiseerde produkten worden de onderzoeken gesponserd door de producenten. Als er op 10 onderzoeken ééntje positief is, wordt het gepubliceerd. Drie keer raden of de onderzoeken met negatieve resultaten ook gepubliceerd worden...

Besluit: Geef er je geld niet aan uit, tenzij je voor een of andere reden een tekort hebt, of als je een topsporter bent en alles op alles wil zetten. Geloof zeker niet alle info over (andere) allerhande middeltjes. zeker niet als ze duur en verkoopbaar zijn. (koolhydraten kunnen ook enorm je prestatie verbeteren, maar daar verdient niemand wat aan) Denk bv eens aan Omega 3 pillekes voor tientallen euros en een flesje lijnzaadolie voor 3 eur....   

Note: De L staat stomweg voor linksdraaiende helix, de moleculaire opbouw van het aminozuur. er bestaat dus ook D, voor rechtsdraaiend. Aangezien wij enkel met linksdraaiende aminozuren iets kunnen doen, zijn de D varianten te mijden. (ook een mengeling van D en L is nefast: de D wordt ook opgenomen, ten dele ten koste van de 'aktieve' L variant.)

In mijn links vind je ook de site vlaamse overheid over sporten (erg knap, en waar ook iets over L-carnitine staat). Hmm... postje is toch niet zo kort geworden precies.

Ik ben ondertussen weer 100% en dus morgen extensieve duurtraining van 60 minuten. (nu nog wat stretchen)

 

@Jess, bedankt voor 't duimen ;-) 

16-06-07

Garmin forerunner 305

Vandaag wel al wat over L-carnitine opgezocht, maar ik ben er nog niet... dus niet veel info vandaag. Hopelijk morgen meer, tenminste als ik er tijd voor heb: want morgen ben ik alleen met mijn 2 kindjes.

En ik heb uiteindelijk toch ook een garminneke besteld. Nu duimen dat ie het doet in het hallerbos... ben wat ongeduldig  ;-) 

20:38 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: garmin |  Facebook |

15-06-07

Luister naar mijn woorden , maar kijk niet naar mijn daden...

Volgens mijn zelf gemaakt schema was het vandaag herstelloop, en de komende 3 dagen geen rust. Had ik een andere beginnende loper met dit schema gezien, zou ik haar/hem voor zot verklaard hebben, dat dit veel te veel is voor een beginner... Bovendien had ik het schitterend gedacht om 30 minuten voor het lopen (niet echt lichtverteerbaar) te eten. Ik denk dat mijn das vandaag wat teveel spande, waardoor mijn hersens door een licht zuurstofgebrek KO waren.

Jullie raden het al, 't is vandaag niet echt goed gegaan: ik kroop vooruit, had (heb) overal zeer, en liep zowat aan de kruissnelheid van een met artrose geplaagde gepensioneerde slak, en dit met een HR van 165. Het enige vestandige was dat ik het toch rustig aan gedaan heb, met hier en daar zelfs wat te stappen, en de 'training' in te korten.

Wat leer ik hieruit: 1. dat ik mijn eigen goede raad beter ook zelf zou opvolgen. 2. dat mijn trainingschema voor mijn huidige conditie nog wat overschat is.  3. dat ik morgen mijn lichaam wat rust ga gunnen. 4. dat ik mijn das niet meer zo mag aanspannen.  5. dat veel managers misschien zo een rare beslissingen nemen omwille van hun das.  6. dat dit misschien de reden is dat vrouwelijke managers het helemaal niet slecht doen.  7. dat ik sta te zeveren en mijn hersentjes blijkbaar nog steeds KO zijn...

Aangezien ik morgen en overmorgen wat tijd bespaar kan ik wat zoekwerk verichten over een of ander anderwerp. Kanshebber is L-carnitine : vetverbrandende aminozuur. 

 

 

 

21:35 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-06-07

Wateroverlast / intensieve interval

Vandaag weer eens veel water uit de lucht gevallen in Halle en omstreken, en weeral was de kelder ondergelopen. Ik heb al aangenamere opwarmingen gehad :$

Op de planning stonde een intensieve duurtraining HR 175-180 van 20 min. Gezien de weggeltjes in het hallerbos waar ik normaal op train beekjes geworden waren, ben ik maar op asfalt gaan lopen net aan het bos. Wel wat saai, een stuk van 400... en dus heb ik er maar een intervalleke van gemaakt.

6 maal  400m submaximaal en relatief rustig teruglopen.

totale tijd : 20 minuten,  gemiddelde HR: 182, max HR: 201. juist genoeg ;-)

+- een gemiddelde snelheid van 14,5 km.  das meer dan verwacht.

Dat is het voor vandaag, want ik heb niet veel tijd.

 

@Chris: thx, altijd fijn dat te lezen ;-)

@Kurt: max hartslag : +- 205, en vandaag naar 201 gegaan. voor 34 jaar is dat idd. veel.

@Jess: what can I say ...does it matter ?

21:56 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-06-07

hup hup, weer lopen :D

Joepie!

Ik mag weer lopen :p

Het ging vandaag vrij goed (60 min aan HR 165). na de training bleek mijn gemiddelde HR = 166, dus dat is al goed gemikt. De vraag is of ik het aan dat tempo lang ga kunnen volhouden: veel te traag naar mijn zin. Ik heb de indruk dat het nog zwaarder is om zo traag te lopen, dan met een HR van 180 rond te vlammen.

Hmm ik zal mij toch wat moeten leren inhouden. Die recuperatieloop van woensdag, dat wordt wel niks denk ik, dan kan ik evengoed in mijn zetel blijven zitten en een beetje met mijn armen rond zwaaien. De recuperatie lopen zullen wel een HR 160 worden...

Morgen intensief 175-180 miam !

Tot morgen, want nu nog beetje proteïnen, strechingske en daarna dodoke. (het is tijdens de slaap dat je GroeiHormonen aanmaakt, dus slapen is een beetje trainen)  lol.

22:11 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-06-07

eiwitten / aminozuren

Ik zit nog altijd met een gaatje in mijn been, en dus nog één dag rusten. Dan maar wat zeveren over proteïnen en aminozuren.

Wat ik doe:

Ik neem enkel een deftige dosis proteinen na een training of de volgende dag na een zware training.  

Wanneer :

Na een training neem ik onmiddellijk veel snelle suikers in. vb fruitsap, of zelfs frisdrank (ja het klinkt gek). een half uur daarna proteïne. zeker geen vetten !

Waarom: 

Achter een (zware training zijn de reserves op, en zit het lichaam zelfs in een catabole fase (afbraak) waarbij je spiermassa wordt afgebroken. Dat is het laatste wat ik wil. Ik wil zo snel mogelijk uit die catabole faze, en zo snel en optimaal mogelijk mijn glycogeen (suikers in spieren en lever) reserves weer opbouwen (anabole faze) voor de volgende training. Als bij de volgende training mijn reserves niet volledig zijn aangevuld, zal ik niet goed kunnen trainen (en een vetloop dan ? dat is voor een volgende keer). 

Hoe:

Na een training kunnen de spieren gemakkelijk voedingsstoffen opnemen, hiervan moeten we gebruik van maken. Door snelle suikers op te nemen komt er nog eens insuline vrij dat de opname en opbouw nog eens verhoogt (vandaar geen vetten, want die verlagen het effectà. En dan proteïne.

Welke proteine ? 

Na de training snel verteerbare proteine, liefst wei eiwitten ( of Whey). Deze verteren snel en hebben een hoge BW (biologische waarde) in het kort de meest volledige, waar het lichaam het meest mee kan doen. Het beste zijn gehydroliseerde eiwitten.

Ik neem + - 15 gram ISO100 van Dymatize. 100% hydrolyzed whey proteine isolate, volgens mij een van de beste op de markt. duur, maar goed.

Als ik 's ochtend of buiten de training eiwitten neem, ga ik eerder voor traag verteerbare, dan blijven ze over een langere periode beschikbaar voor het lichaam. (geen wei dus).

Belangrijke noot : neem niet teveel eiwitten, dat is voor niets goed. Een totale inname van 1 gram / kg lichaamsgewicht is voldoende. Ook al lees je soms over 2 gram (wie schrijft dat denk je? juist de verkopers van die produkten).

Veel succes ermee !  

Nog een keer slapen en ik mag weer lopen !!!!!

19:49 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: eiwitten aminozuren |  Facebook |

11-06-07

Een gaatje in mijn been

Eeuh, ik moest met mijn nieuw trainingschema vandaag beginnen. En ik had er echt wel zin in !

 

Maar...

Ik ben er in geslaagd om een gat in mijn been te boren. Niet dat dat een van mijn trukskes is om op of ander manier het weefsel herstel te stimuleren. Nee gewoon verschrikkelijk lomp.

Het gevolg is 2 uur in de spoed, 5 hechtingen... en 3 dagen loop verbod AAAaaaaahhhhhh.   

Maar één jaar om mijn doelstelling te halen, van een goed begin gesproken  :-(  

 

En nu mijn eerste trainingstip : boor niet in je been.

 

20:52 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: beenboren |  Facebook |

10-06-07

Eerste trainingschema

Gisteren:

 

De training van gisteren is niet zoals verwacht verlopen:  mijn HR heb ik tussen 175 en 180 gehouden, maar wel maar gedurende 30 minuten. Daarna was het gedaan met spelen...

Het positieve is wel dat ik aan een (voor mij) erg hoog tempo gelopen heb (ik schat zo een 14 km/uur). De bottleneck was gisten voornamelijk mijn kuitspieren. Ik voelde ook wel wat aan mijn buikspieren. Ik hou dit mijn achterhoofd voor mijn toekomstige krachttrainingen.

 

Een eerste grove planning:

 

Voor 400 m heb je vanalles nodig:

Snelheid:  Spieren. Deze moeten snel en krachtig zijn. Ik zal dus wat volume en kracht moeten toevoegen aan bepaalde spiergroepen. De neurale factor (snel en maximaal kunnen laten samentrekken) is ook belangrijk. -> Krachttraining
Coördinatie: alles moet goed samen werken. Dit kan enkel door vaak aan hoge snelheid te lopen. -> Snel lopen.

Goede techniek : dit zal op de piste moeten gebeuren. Voor deze goede techniek zal ik ook voldoende beweginsvrijheid nodig hebben -> lenigheid.

 

De eindstreep halen: met een 400m gebruik je zowat elk energiesysteem:

Fosocreatine, anaerobe glycolyse en aerobe glycolyse (vetten nagenoeg niet denk ik, toch niet tijdens de sprint zelf). Deze zal ik dus allemaal moeten trainen.

 

In eerste instantie zou ik mijn algemene uithouding willen verhogen. Niet alleen voor de sprint zelf, maar gewoon om de toekomstige trainingen aan te kunnen. Als ik geen goede basisconditie heb, zal ik tijdens de (interval) trainingingen onvoeldoende kunnen herstellen tussen de verschillende sets, en bijgevolg niet optimaal kunnen trainen.

Maw de komende weken zal ik mijn uithouding trainen om later beter in staat te zijn mijn specifieke trainingen aan te kunnen.

 

Fase 1 wordt dus aerobe conditie, zelfs met vetverbranding erbij. (+- 4 weken)

 

Week 1 – 2:

Dag1:      extensieve duurtraining              60 min 160 - 165

Dag2:      intensieve duurtraining               20 min 175 - 180

Dag3:      recuperatie loop                        60 min 145 - 150

Dag4:      extensieve duurtraining              45 min 160 - 165

Dag5:      lange duurloop                          90 min 145 - 155

Dag6:      recuperatie loop                        60 min 140 - 150

Dag7:      platte rust !

 

Week 3 – 4:

Dag1:      extensieve duurtraining              75 min 160 - 165

Dag2:      intensieve duurtraining               20 min 175 - 180

Dag3:      recuperatie loop                        60 min 145 - 150

Dag4:      extensieve duurtraining              45 min 160 - 165

Dag5:      lange duurloop                          105 min 145 - 155

Dag6:      recuperatie loop                        60 min 145 - 150

Dag7:      platte rust !

 

Week 5: (rustig)

Dag1:      extensieve duurtraining              60 min 160 - 165

Dag2:      rust                                                   

Dag3:      lange duurloop                          90 min 150 – 160

Dag4:      rust

Dag5:      lange duurloop                          105 min 150 - 160

Dag6:      rust

Dag7:      platte rust !

 

 

Fase 2: verleggen VO2 max

 

Week 6- 7:

Dag1:      extensieve duurtraining              75 min 160 - 165

Dag2:      intensieve duurtraining               30 min 175 - 180

Dag3:      recuperatie loop                        60 min 145 - 150

Dag4:      extensieve duurtraining              60 min 160 - 165

Dag5:      intensieve duurtraining               45 min 175 - 180

Dag6:      recuperatie loop                        60 min 145 - 150

Dag7:   platte rust !

 

Week 8- 9:

Dag1:   extensieve duurtraining               75 min  160 - 165

Dag2:   intensieve duurtraining                45 min  175 - 180

Dag3:   recuperatie loop                        60 min  145 - 150

Dag4:   extensieve duurtraining               60 min 160 - 165

Dag5:   intensieve duurtraining                45 min  175 - 180

Dag6:   recuperatie loop                        60 min 145 - 150

Dag7:   platte rust !

 

 

Faze 3:

Interval & krachttraining ?

maar dat is voor later.

 

 

 

21:26 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trainingschema |  Facebook |

09-06-07

Hello world

Waar gaat het over ?

Wel... 400 meter lopen in minder dan 50 seconden en dit binnen 12 maanden. Momenteel doe ik er wellicht 58 seconden over. Op 1 jaar tijd een beste 400m tijd van 58 naar 50 seconden brengen is eigenlijk niet haalbaar, onmogelijk.

onmogelijk ? ... dat is nu eens uitdaging ! Ik denk dus dat het wel haalbaar is.

 

Hoe ?

door het probleem holistisch aan te pakken:

  • gebruik van de kennis van de menselijke fysiologie en eigen theorien uitwerken en uitproberen
  • een goede voeding en het gepast gebruiken van voedings supplementen
  • mentale training
  • wetenschappelijke hulpmiddelen (spirometrie, lactaat meting)
  • witte magie ?
  • homeopathie ?
  • ah ja .... hard trainen  :-) 

 

Wat mogen jullie verwachten ?

Ik zal de komende dagen, weken zelf mijn trainingsschema samenstellen adhv mijn huidige kennis van de fysiologie, eigen redeneringen en zelf bedachte theorieën. Deze trainingsschema's en de bijhoorende theorieën zal ik hier posten, samen met af en toe een korte toelichtingen over de gebruikte voedings 'trukskes'. En natuurlijk zal ik ook mijn ervaringen en de resultaten (of het ontbreken ervan) met jullie delen.

 

Voorlopig nog geen grote theorieën,

vandaag enkel een intensieve duurtraining van één uur (HR = 165 - 180), en daarna beginnen denken hoe ik ga trainen. 

20:03 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: inleiding, inhoud blog |  Facebook |