12-06-07

eiwitten / aminozuren

Ik zit nog altijd met een gaatje in mijn been, en dus nog één dag rusten. Dan maar wat zeveren over proteïnen en aminozuren.

Wat ik doe:

Ik neem enkel een deftige dosis proteinen na een training of de volgende dag na een zware training.  

Wanneer :

Na een training neem ik onmiddellijk veel snelle suikers in. vb fruitsap, of zelfs frisdrank (ja het klinkt gek). een half uur daarna proteïne. zeker geen vetten !

Waarom: 

Achter een (zware training zijn de reserves op, en zit het lichaam zelfs in een catabole fase (afbraak) waarbij je spiermassa wordt afgebroken. Dat is het laatste wat ik wil. Ik wil zo snel mogelijk uit die catabole faze, en zo snel en optimaal mogelijk mijn glycogeen (suikers in spieren en lever) reserves weer opbouwen (anabole faze) voor de volgende training. Als bij de volgende training mijn reserves niet volledig zijn aangevuld, zal ik niet goed kunnen trainen (en een vetloop dan ? dat is voor een volgende keer). 

Hoe:

Na een training kunnen de spieren gemakkelijk voedingsstoffen opnemen, hiervan moeten we gebruik van maken. Door snelle suikers op te nemen komt er nog eens insuline vrij dat de opname en opbouw nog eens verhoogt (vandaar geen vetten, want die verlagen het effectà. En dan proteïne.

Welke proteine ? 

Na de training snel verteerbare proteine, liefst wei eiwitten ( of Whey). Deze verteren snel en hebben een hoge BW (biologische waarde) in het kort de meest volledige, waar het lichaam het meest mee kan doen. Het beste zijn gehydroliseerde eiwitten.

Ik neem + - 15 gram ISO100 van Dymatize. 100% hydrolyzed whey proteine isolate, volgens mij een van de beste op de markt. duur, maar goed.

Als ik 's ochtend of buiten de training eiwitten neem, ga ik eerder voor traag verteerbare, dan blijven ze over een langere periode beschikbaar voor het lichaam. (geen wei dus).

Belangrijke noot : neem niet teveel eiwitten, dat is voor niets goed. Een totale inname van 1 gram / kg lichaamsgewicht is voldoende. Ook al lees je soms over 2 gram (wie schrijft dat denk je? juist de verkopers van die produkten).

Veel succes ermee !  

Nog een keer slapen en ik mag weer lopen !!!!!

19:49 Gepost door Merddin in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: eiwitten aminozuren |  Facebook |

Commentaren

dit is allemaal super interessant. ik sta momenteel nogal weigerachtig tov snelle suikers omwille van het overdreven hongergevoel dat dit bij mij altijd triggert. gebibber e.d. ik leef volgens het principe van goede koolhydraten en goede vetten en daar hoort dus duidelijk een lage glycemische index bij. ik wil graag nog wat vet kwijtspelen en zeker geen spiermassa verliezen. ik gebruik soms proteïne poeder maar dan in mijn "baksels", soort van broodjes enzo die ik maak met proteïnepoeder ipv meel; om de glycemische index lager te houden en het eiwit-aandeel te verhogen. interesse om mijn menu eens te analyseren?
ik heb mijn garmin gekocht via www.futurumshop.be, maar die site die jij zegt is precies nog iets goedkoper!!! alleen die betaalwijze zegt mij niets.

Gepost door: Jess | 12-06-07

eiwit nog even over dat eiwit. ik hou momenteel een KEV verhouding aan van zo'n 40-35-25 à 45-30-25; gebaseerd op dingen die ik lees in o.a. Tom Venuto's "burn the fat, feed the muscle". in mijn geval kom ik daar uit op idd iets van een 120gr eiwit per dag; en dus wél 2*kg in gram. Hij schrijft ergens:
"example:
You are a female, 130 lbs. very active
Your optimal calorie intake to lose fat is 1700 calories per day
To determine your protein intake, multiply your caloric intake by 30%
1700 calories per day X .30% = 510 calories from protein
There are 4 calories per gram of protein
510 protein calories divided by 4 calories per gram of protein = 127.5 grams of protein"
En ook:
"if you’re
carbohydrate sensitive, you might decrease your carbohydrates to about 40% and increase
your protein to as much as 35-40% of your calories"
vandaar dat ik daar naartoe neig.
Kan je mij toevallig vertellen wat voor bloedonderzoek ik zou kunnen laten uitvoeren om te bepalen of de consumptie van eiwit bij mij nadelige gevolgen heeft? Ik ervaar lichamelijk geen nadelen, eet al meer dan een jaar volgens deze methode en voel mij daar prima bij. Maar als het intern toch slechte gevolgen heeft wil ik dat uiteraard nu wel herzien.
Bedankt!

Gepost door: Jesske | 12-06-07

Jess : teveel aan eiwitten Teveel aan eiwitten zou slecht zijn voor de lever, mogelijks het risico op kanker verhogen, en zou leiden tot een verhoogd calcium verbuik met mogelijks osteoporose als gevolg.

Voor de nieren: als het niet overdreven is, en je drink voldoende, en je hebt geen zwakke nieren, zal het wel meevallen.
voor calcium en kanker weet ik het niet.

Feit is dat je eigenlijk vooral eiwitten moet opnemen om het verbruik ervan te compenseren. en het verbruik is voornamelijk voor synthese van eiwitten (niet alleen spieren ook bv hormonen.) dat verbruik ligt niet immens hoog, tenzij je een zware krachttrain(st)er bent, of echt zwaar aan uithoudings sport doet. (reken ik ons momenteel geen van beide toe). Het lichaam verbruikt inderdaad een beetje (en in extreme gevallen meer) eiwitten als energie, maar dat is eigenlijk niet de hoofd bedoeling van eiwitten. een teveel aan eiwitten zal je lichaam trouwens omzetten naar suikers (en vet).

Ik denk (maar dat ben ik, niet ergens gelezen of zo) dat als je al genoeg eiwitten inneemt, je van extra eiwitten vetter wordt dan van hetzelfde aantal calorieën in suikers of zelfs vet(als het geen snelle suikers zijn, en je dan niet net lui ligt te niksen natuurlijk).

In je bloed zal je het niet vindne denk ik. in je urine: ureum.

Op het web vind je vaak 2 extremen.
2 links die ik niet mis vind heb ik onder mijn links, bovenaan links, geplaatst. (links links grappig)

zo en nu.... ben ik weg lopen :D


Gepost door: Merddin | 13-06-07

De commentaren zijn gesloten.